Vita Nova Medical Centre Wanda's culinaire blog Het verband tussen darmbacteriën en gedrag van kinderen!

Het verband tussen darmbacteriën en gedrag van kinderen!

Microbioom kind

Het verband tussen darmbacteriën en het gedrag van kinderen!

Soms vraag je jezelf af: ​​“Wat is er mis met het gedrag van mijn kind?”
Nou, het blijkt dat de vraag moet zijn: “Wat is er mis met de darmbacteriën van mijn kind?”

Onderzoekers van de Ohio State University hebben onlangs ontdekt dat microscopische organismen in de darm daadwerkelijk het gedrag en temperament van peuters beïnvloeden op een manier die totaal niet microscopisch is. Dit omvat stemming, gezelligheid, impulsiviteit, nieuwsgierigheid en extraversie. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na het grondig testen en bestuderen van ontlastingsmonsters van 77 kinderen in de leeftijd van 18 tot 27 maanden.

De bacteriën(microben) in onze darm zijn ook bekend als ons Microbioom, ons eigen gevarieerde ecosysteem. Ons Microbioom heeft een enorme impact op ons dagelijks leven, en een groeiend aantal aanwijzingen suggereert dat een robuust, divers en gevarieerd Microbioom direct verband houdt met onze algehele gezondheid, psychisch welzijn, stabiliteit en atletisch vermogen.

Neuro-wetenschappers leren steeds meer over hoe ons Microbioom in ons lichaam onze algehele gezondheid ondersteunt of gezondheidsproblemen veroorzaakt. Dit is fascinerend onderzoek want ons Microbioom veranderd ook nog eens naarmate we ouder worden.

Het is mooi om te ontdekken dat ons Microbioom een soort van genetische origine heeft. Terwijl we in de baarmoeder ons ontwikkelen en groeien, zijn we nogal steriel zonder dat we over darmbacteriën spreken. Op het moment dat we de wereld binnenstappen, krijgen we onze eerste “dosis” microben via onze moeder.

    “Baby’s die vaginaal worden geboren, worden bedekt met een film van microben terwijl ze door het geboortekanaal gaan. Inbegrepen in deze mix zijn bacteriën die de baby helpt zijn eerste maaltijd te verteren. Baby’s die worden geboren via een keizersnede worden voornamelijk gekoloniseerd door huid-microben, een heel andere set microben ”

Na de geboorte nemen baby’s microben op van zowel familieleden als hun omgeving. Hoe ouder we worden, hoe meer we hebben opgepikt.

Maar hoe beïnvloed ons Microbioom het gedrag? De kleine micro-organismen die in onze darmen zwermen, helpen niet alleen bij de spijsvertering, maar helpen ook onze “feel good” hormonen zoals Serotonine en Dopamine te reguleren, samen met andere stemmings-regulerende hormonen(namelijk Gamma-Aminoboterzuur, ook bekend als GABA). Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons Microbioom de neurale ontwikkeling, hersenchemie en een groot aantal verschillende gedragingen beïnvloeden, waaronder emotioneel gedrag, pijnperceptie en stress.

Variaties van het ‘normale’ Microbioom zijn positief gecorreleerd met problemen zoals chemische onevenwichtigheden, angst, hyperactiviteit, depressie en zelfs autisme. Onderzoekers richten zich op hoe deze stemmings-regulerende chemicaliën van de darm naar de hersenen komen of vice versa, en bovendien, hoe dergelijke processen tot gedragsverandering bij kinderen kan leiden.

    “De verandering van gunstige naar ziekteverwekkende bacteriën in de darm leid tot verandering van de hersenchemie wat ertoe leidt dat het emotioneel gevoeliger en/of angstiger wordt. Maar ook de hersenen kunnen een sterke invloed uitoefenen op darmbacteriën; zoals veel studies hebben aangetoond, men kan zelfs door milde stress het microbiële evenwicht in de darm kantelen, waardoor de gastheer kwetsbaarder wordt voor infectieziekten en een hele cascade aan moleculaire reacties kan worden geactiveerd die zijn terug te koppelen naar het centrale zenuwstelsel. “

Recent onderzoek verwijst ook naar de mogelijkheid dat de genen van het darm-microbioom wetenschappers in staat zal stellen om ziekte te kunnen voorspellen.
Twee nieuwe studies, nog in een vroeg stadium, bieden de mogelijkheid om onderscheid te kunnen maken tussen een gezond persoon en iemand met een ziekte.
De onderzoekers keken naar 47 eerder gepubliceerde studies waarin de relatie werd gelegd tussen 13 veel voorkomende ziekten zoals hypertensie en astma. Deze werden vergeleken met 24 genoombrede associatiestudies. Het onderzoek toonde aan dat bij de voorspellingen van de genen van het darm-microbioom 20% hoger scoorde dan bij gewoon genen onderzoek. Dit liep op naar 50% bij het voorspellen van darmkanker.

Conclusie is dat wanneer er een disbalans in het microbioom ontstaat het de oorzaak is van veel gezondheidsproblemen maar ook is de gezondheid van de persoon van invloed op het microbioom. Maar ook epi-genetische factoren spelen hierin een grote rol.

Tot slot:
Is het reëel om te overwegen dat het Microbioom kan worden gekoppeld aan het gedrag en de stemming van je peuter? Absoluut! Maar is er een oplossing voor dit gekke peutergedrag? Nou, nog niet helemaal.

    “Hoe verhelderend deze onderzoeken ook mogen zijn, onderzoek naar de invloed van darmbacteriën op het psychisch welzijn bij mensen staat nog in de kinderschoenen.”

Voor nu moeten we het gedrag van onze kinderen stap voor stap leren kennen en zoeken naar de juiste oplossingen per individu. We weten natuurlijk al wel dat veel voeldingstoffen van invloed zijn op het gedrag bij kinderen maar ook daar is nog veel onderzoek nodig.
Maar geniet vooral van het opvoeden…….;)

Bronnen:
– Vita Nova Medical Centre, Ron Grit[Orthomoleculair klinisch Psycho-Neuro-Immunloog]
– Healthy Holistic Living,’The Link Between Gut Bacteria and Your Kid’s Behavior Just Got Stronger’
by Kayla Gignac[Practical Nurse]
– https://www.researchgate.net/publication/338352903_The_predictive_power_of_the_microbiome_exceeds_that_of_genome-wide_association_studies_in_the_discrimination_of_complex_human_disease
– https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2019.12.30.19015842v2
– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159114005157?via%3Dihub
– https://learn.genetics.utah.edu/content/microbiome/changing/
– https://www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post